Tavasz, megújulás, meglepetés

Idei tavaszköszöntő koncertünk számos különlegességet tartogatott azok számára, akik ellátogattak hangversenyünkre. Sem újdonságból, sem váratlan fordulatból nem volt hiány…

Megújult repertoárunk: Scheer Uwe – Ich, Paulus, narr c. művével, Rupert Bergmann rendkívüli énekével, melynek ősbemutatóját hallhatta a közönség; valamint zenekarunk új tagot köszöntött Horeczki Emma személyében. Ami pedig a meglepetést illeti, abban nem csak közönségünknek volt része, hanem művészeti vezetőnknek, Scheer Uwenak is, aki mit sem sejtett abból, hogy az estén kizárólag az ő tollából származó művek fognak felcsendülni. Ez volt az ajándékunk számára 50. születésnapja és kőszegi munkásságának 15. jubileuma alkalmából. A koncert egy verses mese mentén haladt, melynek szövegét Scheer Bernadett és Volcsányi Veronika írta, s melyet az alábbi linken el is olvashatnak: konferáló szöveg

Meisterwerke aus dem Reich der Musik

A rendhagyó hangverseny megvalósításában hatalmas segítségünkre volt a somorjai Harmonia Classica kamarazenekar, akik cinkostársainkként megtanulták Uwe darabjait és a teljes hangverseny alatt együtt zenéltek velünk, olyan nagyzenekari hangzást téve ezzel lehetővé, mely igazán méltó volt az alkalomhoz. Koncertünkön közreműködött még Domsitz Erika (zongora) Lamp Tamás (ütő), Mayer József (nagybőgő), Scheer Félix Dominik (vadászkürt), az Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola tanulói (ének, gitár, zongora, valamint hegedűs növendékek is).

Ilyen koncertre nem volt még példa a zenekar életében. Két repertoárt gyakorolni párhuzamosan a próbák során – az egyiket művészeti vezetőnk tudta nélkül, titokban –, valamint a meglepetés-koncert minden részletét megtervezni és kivitelezni, bizony nem volt piskóta. Nem úgy, mint Uwe születésnapi tortája, melyet Rajczi Lili Emma hegedűsünk készített a jeles alkalomra! A műalkotás az utolsó zeneszám alatt érkezett meg a lovagterembe, vastaps kíséretében. A közönség és a zenészek egyaránt csodájára jártak a gyönyörű, személyre szabott édességnek. A meglepetés tehát jól sült el – a torta pedig jól sült meg, hiszen egy morzsa, nem sok, annyi sem maradt belőle!

S hogy milyen volt a hangverseny egy, a közönségben ülő zenész szemszögéből? Árvayné Nezvald Anett elismerő szavait idézzük a következőkben:

„Kedves Betti, Uwe, Kőszegi Vonósok!

A tegnapi koncerten Veletek együtt izgultam, Veletek örültem! Talán csak mi – akik magunk is műveljük – tudjuk igazán, mit jelent egy ilyen ünnepi koncert kitalálása, megszervezése, egyeztetések sorozata, próbafolyamat, maga a koncert körüli tennivalók, hogy minden rendben legyen, na meg plusz a közönségszervezés…!

Remélem tudjátok, hogy rendkívüli, amit csináltok!!! 

Bátran álmodtok egy nagyot, és aztán időt, energiát nem sajnálva kapaszkodtok össze a zene szeretete által összekötve. És ez érződik az egészen! Az alázat, az egymás támogatása, az összetartás, az igyekezet, az adni akarás!!! Nagyon jó volt ezt látni most újra, ezen a különleges születésnapi koncerten kívülről is, közönségként, aki nagyon büszke Rátok! Példák vagytok!

Bravo, bravissimo!”

A koncert a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

Fotók: Pivonka Krisztina, Proks László