Kőszegi Vonósok 2020. évi beszámolója

A Kőszegi Vonósok Művészeti Egyesület ezúton számol be kedves támogatóinak és közönségének a 2020. évi tevékenységeiről:

A Kőszegi Vonósok Kőszeg város zenei életében 1996 óta vállalja a vonószene népszerűsítését, a vonós kamarazenekari darabok bemutatását. E cél háttérmunkájának és jogi kereteinek biztosítására hoztuk létre 2013-ban a Kőszegi Vonósok Művészeti Egyesületet.

Már a kezdetekkor is erőfeszítéseket tettünk arra, hogy ne csak a városban, hanem Kőszeg környékén ill. külföldön is képviselje Kőszeget és a kultúrát a zenekar. Több alkalommal kapcsoltuk össze koncertjeinken a művészeti ágakat: felolvasó esteken, kiállítás megnyitókon szerepeltünk ill. szerepelünk a mai napig is.
Ott is, ahol a vonószene, a komolyzene nem a legdivatosabb, nem a legelfogadottabb, hiszen hitvallásunk e zene közvetítése. Egy civil szervezet életében 20 év óriási idő, főként ha tevékenysége folyamatos, tagjai sokszor változnak, és érzi tevékenységének, munkájának szükségességét. Sikeressége azon mérhető, ha nem csak törzsközönséget lát a közönség soraiban, hanem új, idegen arcok ülnek a székeken, akiket a zene szeretete, vagy szervezetünk hírneve vonzott egy-egy koncertre. Ezen törekvéseinket és kitűzött céljaink megvalósítását a váratlanul bekövetkezett pandémiás vészhelyzet és az azóta is tartó korlátozások nagyon megnehezítették.
A sikeres újévi koncertet követően boldogan kezdtük el a 2020-as évre tervezett koncertek anyagának próbáit. Március közepén azonban bekövetkezett, amire senki nem számított. A karantén és a hónapokig tartó elszigeteltség ellen két módon próbáltunk tenni, hogy a zenekar tagjai egy csapatként együtt átvészelhessék a nehéz időszakot. Zenekarvezetőként igyekeztünk tartani mindenkivel a kapcsolatot, az elmaradt tavaszi koncert időpontjában pedig a tervezett műsor darabjainak felvételét elküldtük e-mailben, melyhez mindenki, aki ezt szerette volna, hozzájátszhatta a maga szólamát.
Nagy örömünkre a nyár enyhülést hozott, így lehetőségünk nyílt egymással és szeretett
közönségünkkel személyesen is találkozni. A 100. trianoni emlékév tiszteletére a Kálvária templom meghitt környezetében játszhattunk először újra szabadon. Bár csak részben az eltervezett műsorral, de egy gyermek családtagokból álló kiskórus közreműködésével és saját előadásában Sinkó Adrienn verseivel színesítve. Annak ellenére, hogy abban a tudatban kezdtük el terveinket megvalósítani, hogy önkormányzati támogatás nélkül kell megoldani, nagy erőkkel és óriási kedvvel vettünk részt kicsikkel (Kőszegi Tücskök) és nagyokkal (Kőszegi Vonósok) a Főtéri zenés esték és a Hangzó város rendezvényein. Kihasználva a lehetőséget, egész nyáron dolgoztunk, hiszen tavasszal, ha nem is a mi választásunkból, de megkaptuk a “nyári szünetet”.
Szeptemberben a júniusban megnyílt Borteraszon volt lehetőségünk az utánpótlás zenekarral közösen a Bach mindenkinek fesztivál keretén belül játszani. Újabb sikeres példája, hogyan lehet a zenekar tagjait komfortzónájukból kimozdítani, és ezzel a vonós zenét még több emberhez eljuttatni.
Ősszel egy városi és múzeumi pályázatnak köszönhetően, bár kis létszámú együttessel (főként vonósnégyes) több gyermek és fiatal csoport számára hoztuk közelebb a művészeti vezetőnk által felfedezett régi helyi zenei értékeket, a 20. század eleji kőszegi zene történetét és gyöngyszemeit.
Évünket a decemberi adventi koncert felvételével és online közvetítésével zártuk, melyet a meglepetésként kapott önkormányzati támogatásból és az iASK munkatársainak segítségével valósíthattunk meg. Nagy öröm volt számunkra, hogy a 80 éves Sebestyén Ernő hegedűművész és professzor úr elfogadta felkérésünket és elvállalta a szólista szerepet Vivaldi leghíresebb művében. Hálásak vagyunk ezért a lehetőségért, hiszen az ősz óta tartó rendelkezések újra szinte ellehetetlenítik a Kőszegi Vonósok törekvéseinek, célkitűzéseinek megvalósítását. Sajnos osztrák zenekari tagjaink gyakorlatilag egész évben nem tudtak csatlakozni hozzánk, ez sem könnyíti meg a zenekari munkát és a csapat egyben tartását. Legfőbb problémát azonban a próbatétel hiánya okozza. Eddig dr. Maurer Eszter, csellistánk jóvoltából a Szent Benedek patika adott helyet hetente a Vonósok próbáinak, de jelen helyzetben ez nem lehetséges. A trianoni koncertünk próbáihoz a vár adott lehetőséget, a Köszházban próbálhattunk, az adventi koncert próbái Miszlivetz professzor úr engedélyével a Zwingerben zajlottak. Hogyan tovább ebben a helyzetben próbatétel nélkül? Ez a legfőbb kérdés egy olyan évben, amikor a zenekar a 25 éves jubileumra készül.
Köszönjük az elmúlt év támogatását, köszönjük a bizalmat, köszönjük, hogy a nehéz időszak ellenére sem engedi el önkormányzatunk és polgármester úr egyesületünk és zenekarunk kezét!
Igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy ezt a bizalmat megszolgáljuk es a zene nyelvén adjunk hálát és hozzunk örömöt, boldogságot Kőszeg polgárai és minden ember életébe, aki közösségünkhöz bármilyen módon kapcsolódik. Erre törekszünk a következő, 25 éves jubileumi évben is!

Az alábbiakban tételesen felsoroljuk 2020. évi koncertjeink helyszíneit:
Január 4. Újévi koncert (Jurisics vár)
Január 22. Magyar kultúra napja-könyvbemutató (Jurisics vár)
Június 4. Trianon koncert (Kálvária templom)
Augusztus 9. Főtéri zenés esték
Augusztus 20. Tücsöktábor zárókoncert (Fő tér)
Augusztus 25. Vendégszereplés Sárváron
Augusztus 28. Hangzó város-Kútkoncert
Szeptember 4. Kárpáti előadás (múzeum projekt)
Szeptember 7. Benedict Hotel megnyitó
Szeptember 19. Borterasz-Bach mindenkinek fesztivál
Szeptember 22. Zenélő városkút (múzeum projekt)
Október 1. Rejtvénykoncert-hangszerbemutató kicsiknek a zene világnapja alkalmából (múzeum projekt)
December 5.,20. Adventi koncert felvétel és online koncert

Ezúton is köszönjük Kőszeg Város Önkormányzatának támogatását!

Kőszeg, 2021. január 13.

Csendes éj – karácsonyi musical

A KŐSZEGI VONÓSOK, valamint a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2018. december 8-án 19.00 órakor a Jurisics-várban megrendezésre kerülő Roland Baumgartner: „Csendes éj” című karácsonyi musicaljének bemutatójára 

Közreműködik:

Az Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola színjátszó csoportja

A Magyar Állami Operaház kórusának tagjai:

Németh Renáta – szoprán

Takács Zsuzsanna – mezzoszoprán

Szentimrei László-  basszus

Mizsei Zoltán – bariton

Kőszegi Vonósok

Vezényel: Uwe Scheer

Rendező: Nagy Szilvia Andrea OP

Belépés csak előre váltott ingyenes regisztrációs jeggyel lehetséges, mely a zenekar tagjainál, a Művelődési Központ irodájában

és a Tourinform Irodában igényelhető.  

Kőszegi Vonósok 2017-es évi értékelése

A KV a 2017-es évben is nagyon aktív szerep vállalt nem csak Kőszeg városának, hanem a környező települések és külföldi városok kultúrális életének színesítésében. Az alábbi dokumentum, melyet Scheer Bernadett, a Kőszegi Vonósok Művészeti Egyesület elnöke és a Kőszegi Vonósok koncertmestere állított össze, egy átfogó képet nyújt kedves támogatóinknak és közönségünknek.

Visszatekintés

A 2017. év nagyon mozgalmas volt a Kőszegi Vonósok számára. Mint az a mellékletben csatolt fellépések számából is látszik, nem tétlenkedtünk. Jelen voltunk mind a városi, mind a társszervezetek programjain közreműködőként, valamint az évi három önálló koncertünk műsora is bővelkedett meglepetésekben és különlegességekben. Tavaszi koncertünk alkalmával a somorjai (Szlovákia) Harmónia Classica zenekarral építettünk ki jó kapcsolatot, októberi utunk alkalmával náluk is sikeres közös koncertet adtunk. Szintén öröm volt számunkra, hogy polgármester úr és alpolgármester úr is szólistaként közreműködött a hangversenyen.

A Kodály év tiszteletére játszottunk Kodály művet is és a decemberi adventi hangversenyünkön az Árpád-házi iskola alsós énekkarával közösen előadtuk Wolf Péter Ave Mária c. darabját. Ezen indok és Telemann jubileumi éve vezérelt minket a nyári Iskolamester c. kantáta nagysikerű előadásának létrehozására, melyre augusztus végén Marton-Szálláson illetve a zene világnapja alkalmából október 1-én az Árpád-házi iskolában került sor Mizsei Zoltán és az iskola tanulóinak közreműködésével.

Egy NEA pályázat segítette idei táboraink (Tücsöktábor júliusban és KV tábor augusztus végén) létrejöttét, mindkettőt sikeres koncert zárta Marton-Szálláson. E pályázat segített eljutnunk Somorjára és Vasvárra, ahol a városi kórussal való régi jó kapcsolat, illetve a jubileumi koncertjükön való közreműködés adta a lehetőséget a közös zenélésre.

Idén is játszottunk a környező falvakban, voltunk Kőszegpatyon, Kőszegdoroszlón, Peresznyén, Cákon, és az országot elhagyva Kirchschlag in der Buckligen Welt közönségénél is nagy sikert arattunk.

Mivel 2017 a reformáció 500. jubileumi éve volt, az evangélikus kórussal és szólisták közreműködésével az ünnepi istentiszteleten előadtunk J.S.Bach 80.b kantátát(rekonstrukció: Scheer Uwe), mely óriási kihívás mellett legalább akkora élményt adott a zenekarnak, az énekkarnak és a híveknek egyaránt. https://youtu.be/mvlm0xWfAMU

Folytattuk tavaly elindított, kisgyerekeknek szóló “Dióhéj-koncertünket”, és együttműködve a Árpád-házi színjátszókörével, megszületett egy karácsonyi zenés darab Mert ember vagy címmel (szöveg: Tóth Krisztina Veronika nővér, zene: Scheer Uwe). A nagysikerű előadást rádiófelvétel is követte. Koncertjeink szólistáiként ugyanúgy jelen voltak helyi tehetségek (Scheer Noémi, Tóth Flóra, Volcsányi Veronika, Rajczi Lili) és nemzetközi hírű magyar és nem magyar szólisták (Mérei Tamás, Nagy Bálint, Michal Hudak, Luke Linton-France, Scheer Uwe). Nagy öröm számunkra, hogy ősztől két új fiatal taggal bővültünk és egy régi tagunk is visszatért hozzánk.

Büszkeséggel töltött el a zenekar hihetetlen akarása, kitartása és teljesítménye, hogy mi mindenre képes a közös munka és a kívánt cél eléréséért tett lépések érdekében. A sok év kitartása meghozta gyümölcsét mind zenei, mind közösségi szinten! Fantasztikus élményekkel lettünk mi is és közönségünk is gazdagabb, akiknek száma egyre nő. A velük való kapcsolatunk is sokat lépett előre. Óriási volt látni, mennyi embert mozgatott meg idén is a vonós zene illetve a Kőszegi Vonósok tagjai, a más (fiatalokkal és gyerekekkel, de ugyanúgy profi zenészekkel) fellépőkkel való közös munka és együttzenélés ebben a városban.

Köszönjük mindenkinek, aki céljaink elérésében támogat minket és a lehetőséget, a segítséget, hogy tovább folytassuk megkezdett utunkat! 

Vonósok szereplései 2017. évben
1. Január 3. Kiállításmegnyitó a várban (Petky Péter 70 éves)
2. Január 8. Újévi koncert Kőszegpatyon
3. Január 23. Magyar Kultúra napja (vár)
4. Február 3. KUKMA+KME kiállításmegnyitó Markt-Allhau
5. Április 1. Tavaszi koncert a somorjai Harmonia Classica zenekarral (vár)
6. Május 11. Botlatókő emlékezés
7. Június 5. Nyári koncert (vár)
8. Június 9. Hankiss konferencia (Zwinger)
9. Június 18. Tóth pincészet
10. Július 7. Kiskoncert a külső várudvaron (Natúrpark)
11. Július 9. Tücsökzenekari tábor zárókoncert M-Sz
12. Július 22.Kőszegdoroszló falunap
13. Augusztus 27. Bakancsos koncert Marton-Szállás
14. Szeptember 1. Kiállításmegnyitó (vár)
15. Szeptember 9. Közös matinékoncert a Tücskökkel Kirchschlagban
16. Szeptember 9. Kiállításmegnyitó (Írottkő hotel)
17. Szeptember 29. Kiállításmegnyitó (vár)
18. Október 1. Koncert a Zene világnapja alkalmából (Árpád-házi Telemann: Iskolamester)
19. Október 21. Közös koncert Somorján a Harmonica Classica zenekarral
20. Október 23. Közreműködés az okt.23-i városi ünnepen
21. Október 29. Közreműködés Bach kantátájával az evangélikus istentiszteleten a Reformáció 500 éves jubileuma alkalmából az evangélikus kórussal
22. November 25. Vasvár közreműködés a kórus jubileumi koncertjén
23. December 2. Dióhéjkoncert: “Karácsonyi induló” címmel interaktív minikoncert gyerekeknek 0-6 éves korig (vagy bárkinek)
24. December 9. Adventi koncert az Árpád-házi iskola alsós tanulóinak kórusa és Mérei Tamás közreműködésével
25. December 15. Közreműködés az Árpád-házi iskola karácsonyi darabjában (zenéjét szerezte Scheer Uwe)
26. December 16. Koncert Peresznyén a Tücsökzenekarral
27. December 17. Koncert a cáki Zenélő udvarban a Tücsökzenekarral

Tavaszi zsongás – a Kőszegi Vonósok tavaszi hangversenye

A Kőszegi Vonósok és a Kőszegi Tücskök sok szeretettel várnak minden zene kedvelőt 2018. április 7-én szombaton este 19 órakor a Jurisics Vár lovagtermében megrendezésre kerülő tavaszi koncertre. 

Műsor:

Scheer Uwe: Tavaszi szél

Scheer Uwe: Tücsök Prücsök, a csónakos

A. Vivaldi: A tavasz

Franz Drdla: Carmen Fantasia

Frank Bridge: Spring song

Astor Piazzolla: El primavera porteno (Tavasz Buenos Airesben)

A belépés díjtalan, adományaikat köszönettel fogadjuk!