Kőszegi Vonósok 2020. évi beszámolója

A Kőszegi Vonósok Művészeti Egyesület ezúton számol be kedves támogatóinak és közönségének a 2020. évi tevékenységeiről:

A Kőszegi Vonósok Kőszeg város zenei életében 1996 óta vállalja a vonószene népszerűsítését, a vonós kamarazenekari darabok bemutatását. E cél háttérmunkájának és jogi kereteinek biztosítására hoztuk létre 2013-ban a Kőszegi Vonósok Művészeti Egyesületet.

Már a kezdetekkor is erőfeszítéseket tettünk arra, hogy ne csak a városban, hanem Kőszeg környékén ill. külföldön is képviselje Kőszeget és a kultúrát a zenekar. Több alkalommal kapcsoltuk össze koncertjeinken a művészeti ágakat: felolvasó esteken, kiállítás megnyitókon szerepeltünk ill. szerepelünk a mai napig is.
Ott is, ahol a vonószene, a komolyzene nem a legdivatosabb, nem a legelfogadottabb, hiszen hitvallásunk e zene közvetítése. Egy civil szervezet életében 20 év óriási idő, főként ha tevékenysége folyamatos, tagjai sokszor változnak, és érzi tevékenységének, munkájának szükségességét. Sikeressége azon mérhető, ha nem csak törzsközönséget lát a közönség soraiban, hanem új, idegen arcok ülnek a székeken, akiket a zene szeretete, vagy szervezetünk hírneve vonzott egy-egy koncertre. Ezen törekvéseinket és kitűzött céljaink megvalósítását a váratlanul bekövetkezett pandémiás vészhelyzet és az azóta is tartó korlátozások nagyon megnehezítették.


A sikeres újévi koncertet követően boldogan kezdtük el a 2020-as évre tervezett koncertek anyagának próbáit. Március közepén azonban bekövetkezett, amire senki nem számított. A karantén és a hónapokig tartó elszigeteltség ellen két módon próbáltunk tenni, hogy a zenekar tagjai egy csapatként együtt átvészelhessék a nehéz időszakot. Zenekarvezetőként igyekeztünk tartani mindenkivel a kapcsolatot, az elmaradt tavaszi koncert időpontjában pedig a tervezett műsor darabjainak felvételét elküldtük e-mailben, melyhez mindenki, aki ezt szerette volna, hozzájátszhatta a maga szólamát.
Nagy örömünkre a nyár enyhülést hozott, így lehetőségünk nyílt egymással és szeretett
közönségünkkel személyesen is találkozni. A 100. trianoni emlékév tiszteletére a Kálvária templom meghitt környezetében játszhattunk először újra szabadon. Bár csak részben az eltervezett műsorral, de egy gyermek családtagokból álló kiskórus közreműködésével és saját előadásában Sinkó Adrienn verseivel színesítve. Annak ellenére, hogy abban a tudatban kezdtük el terveinket megvalósítani, hogy önkormányzati támogatás nélkül kell megoldani, nagy erőkkel és óriási kedvvel vettünk részt kicsikkel (Kőszegi Tücskök) és nagyokkal (Kőszegi Vonósok) a Főtéri zenés esték és a Hangzó város rendezvényein. Kihasználva a lehetőséget, egész nyáron dolgoztunk, hiszen tavasszal, ha nem is a mi választásunkból, de megkaptuk a “nyári szünetet”.
Szeptemberben a júniusban megnyílt Borteraszon volt lehetőségünk az utánpótlás zenekarral közösen a Bach mindenkinek fesztivál keretén belül játszani. Újabb sikeres példája, hogyan lehet a zenekar tagjait komfortzónájukból kimozdítani, és ezzel a vonós zenét még több emberhez eljuttatni.
Ősszel egy városi és múzeumi pályázatnak köszönhetően, bár kis létszámú együttessel (főként vonósnégyes) több gyermek és fiatal csoport számára hoztuk közelebb a művészeti vezetőnk által felfedezett régi helyi zenei értékeket, a 20. század eleji kőszegi zene történetét és gyöngyszemeit.
Évünket a decemberi adventi koncert felvételével és online közvetítésével zártuk, melyet a meglepetésként kapott önkormányzati támogatásból és az iASK munkatársainak segítségével valósíthattunk meg. Nagy öröm volt számunkra, hogy a 80 éves Sebestyén Ernő hegedűművész és professzor úr elfogadta felkérésünket és elvállalta a szólista szerepet Vivaldi leghíresebb művében. Hálásak vagyunk ezért a lehetőségért, hiszen az ősz óta tartó rendelkezések újra szinte ellehetetlenítik a Kőszegi Vonósok törekvéseinek, célkitűzéseinek megvalósítását. Sajnos osztrák zenekari tagjaink gyakorlatilag egész évben nem tudtak csatlakozni hozzánk, ez sem könnyíti meg a zenekari munkát és a csapat egyben tartását. Legfőbb problémát azonban a próbatétel hiánya okozza. Eddig dr. Maurer Eszter, csellistánk jóvoltából a Szent Benedek patika adott helyet hetente a Vonósok próbáinak, de jelen helyzetben ez nem lehetséges. A trianoni koncertünk próbáihoz a vár adott lehetőséget, a Köszházban próbálhattunk, az adventi koncert próbái Miszlivetz professzor úr engedélyével a Zwingerben zajlottak. Hogyan tovább ebben a helyzetben próbatétel nélkül? Ez a legfőbb kérdés egy olyan évben, amikor a zenekar a 25 éves jubileumra készül.
Köszönjük az elmúlt év támogatását, köszönjük a bizalmat, köszönjük, hogy a nehéz időszak ellenére sem engedi el önkormányzatunk és polgármester úr egyesületünk és zenekarunk kezét!
Igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy ezt a bizalmat megszolgáljuk es a zene nyelvén adjunk hálát és hozzunk örömöt, boldogságot Kőszeg polgárai és minden ember életébe, aki közösségünkhöz bármilyen módon kapcsolódik. Erre törekszünk a következő, 25 éves jubileumi évben is!

Az alábbiakban tételesen felsoroljuk 2020. évi koncertjeink helyszíneit:
Január 4. Újévi koncert (Jurisics vár)
Január 22. Magyar kultúra napja-könyvbemutató (Jurisics vár)
Június 4. Trianon koncert (Kálvária templom)
Augusztus 9. Főtéri zenés esték
Augusztus 20. Tücsöktábor zárókoncert (Fő tér)
Augusztus 25. Vendégszereplés Sárváron
Augusztus 28. Hangzó város-Kútkoncert
Szeptember 4. Kárpáti előadás (múzeum projekt)
Szeptember 7. Benedict Hotel megnyitó
Szeptember 19. Borterasz-Bach mindenkinek fesztivál
Szeptember 22. Zenélő városkút (múzeum projekt)
Október 1. Rejtvénykoncert-hangszerbemutató kicsiknek a zene világnapja alkalmából (múzeum projekt)
December 5.,20. Adventi koncert felvétel és online koncert

Ezúton is köszönjük Kőszeg Város Önkormányzatának támogatását!

Kőszeg, 2021. január 13.