„Mit csinált a tücsök nyáron? Csak muzsikált hét határon.”

Akárcsak a tücsök La Fontaine meséjében, mi is zenében gazdag nyarat tudhatunk magunk mögött. A számos TérZene koncert mellett a kőszegi Ostromnapokon hallhatott minket közönségünk; augusztus 20-án pedig Kőszeg testvérvárosában, Mödlingben adtunk koncertet magyar, azon belül is főként kőszegi kötődésű zeneszerzők műveiből.

Mi azonban – tücsök barátunkkal ellentétben – a nyár elmúltával sem tétlenkedünk: már hagyományos őszi hangversenyünkre készülünk: találkozunk szeptember 30-án, a zene világnapjának előestéjén!

Fotók: Koltay Árpád

Az elveszett hangjegy – interaktív gyermeknapi koncert, május 28. (vasárnap), 15 óra, Jurisics-vár udvara

Kedves gyerekek, kisgyermekes családok!

2023. május 28-án, gyereknap alkalmából Nektek szeretnénk kedveskedni vidám térzene koncertünkkel! Van azonban egy küldetésünk is, amihez nagy szükségünk lenne rátok: a koncertre való készülődésünk folyamán egy elveszett hangjegyre leltünk. Zenésztársaink és az Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola gyerekkórusa nagyon szeretné, ha megtalálná helyét a kis hangjegy, ezért május 28-án vasárnap 15:00 órakor a Jurisics-vár külső udvarán mind azon fogunk munkálkodni, hogy sikeresen megvalósuljon ez az akció! Kérünk benneteket, jelenlétetekkel és hangotokkal ti is segítsetek! Hiszen tudjátok: sok kicsi sokra megy!

Robbie Williams Tribute koncertshow az Isis Big Banddel

2023. április 23-án, 9 év után újra együtt zenéltünk a Pintér Róbert által vezetett, szombathelyi Isis Big Banddel. Zenekarunk már többször megmutatta sokszínűségét, ez a koncert pedig újabb bizonyíték volt arra, hogy a komolyzenei műfaj mellett otthonosan mozgunk a pop, a rock és a swing világában is. Szeretjük a kihívásokat, szeretjük a műfajokon átívelő együttműködéseket, és különösen szeretünk örömzenélni. Márpedig ez a koncertshow nem csak a közönségnek, de minden egyes zenésznek, táncosnak és énekesnek is hatalmas élményt nyújtott. Hálásak vagyunk, hogy a részesei lehettünk!

Fotók: Büki László

További képek és a Vaskarika beszámolója a koncertről:

Vaskarika – Robbie robbant az AGORA-ban! – Robbie Williams koncertshow az Isis Big Banddel

Élménybeszámoló a 2023. április 1-jei, muzsikavalkád című komoly(talan) zenei hangversenyünkről

A szeszélyes áprilisi időjárás és bolondok napja apropóján vidám hangulatú, bolondos dallamokkal tarkított koncertet adtunk a hivatalosan még zárva tartó, de a kultúra előtt kapuit mégiscsak kitáró Jurisics-vár lovagtermében. A teltházas hangverseny a különböző korú és zenei beállítottságú hallgatóságnak kivétel nélkül felhőtlen jókedvet és szórakozást nyújtott. S hogy mi a helyzet a koncertet adó zenészekkel? Kukkantsanak be a kulisszák mögé, ők hogy élték meg ezt a zenei kavalkádot!

Johann Wilhelm Ganglberger: Der Teddybär

Ebben a kedves darabban Kalmárné Asbóth Zsuzsanna fagottjátékával nem volt nehéz képzeletben egy plüssmaci bőrébe bújni. Ezzel a kis szeretnivaló brummogóval kalandozhattunk a koncert első műsorszámában. Szólistánk elbűvölő személyisége már az első közös próba során bebizonyította, hogy legalább olyan szeretetreméltó ő maga is, mint az általa megformált karakter.

Richard Rogers: A muzsika hangjából „Dó-Ré-Mi”, valamint Wolf Péter: Vuk dala

E két dal különleges színfoltja volt hangversenyünknek. Az Árpádházi Szent Margit Általános Iskola kórusa már az adventi hangversenyünkön is elvarázsolta a közönséget – és persze minket is –, így nagy örömünkre szolgált, hogy újfent közreműködtek koncertünkön, még több mosolyt és jókedvet csempészve műsorunkba. A Dó-ré-mi során még a közönséget is megénekeltették, akik lelkesen szolmizáltak a gyerekekkel. Nagy önuralmat igényelt, hogy ne tegyük le a hangszert, s szólamaink helyett inkább mi is inkább szolmizáljunk. 🙂

Carl Reinecke: Kindersinfonie op. 239

A gyerekszimfónia hangzásvilága a nagycsaládosok számára igencsak ismerősen csenghetett. Ugyanis elég hasonlóan szól az is, amikor a gyerekek rögtönzött hangszereken próbálnak komolyan muzsikálni, de csak éktelen lármát csapnak. Hogy kik jelenítették meg koncertünkön ezeket a gyerekeket? A kisdobnál helyet foglaló Lamp Tamás hallását fiai veszélyeztették kétoldalról: Kornél trombitával, míg Olivér kereplővel és üvegharanggal. Maurer Ildikó a csalogány szerepébe bújt, Sulzmann Franz és Varga Ádám száncsengőszólamot játszott, Leidenfrost Kurt pedig egy szokatlan hangszert, a teástálcát szólaltatta meg. Az első darabban megismert kedves mackónk is nagy változáson ment keresztül: kakukként tért vissza; Ukszta Erika tanárnő pedig zongorán csillogtatta meg tudását. Ez volt ám csak az igazi muzsikavalkád!

Antonín Rázek: Katzenständchen – Macskaszerenád

A zenekar hölgy tagjai cicafület öltve az említett házikedvenccé alakultak ebben a darabban, hogy még jobban átélhessék és megmutathassák, milyen „nehéz” is a macskák sorsa. Hallhattuk a szőrös jószágok keserves nyávogását, amikor szerintük már itt az ebédidő. Elképzelhettük milyen, amikor egy szép napsütéses napon az udvaron macskamenta-mámorban hempergőző cicák nyugalmát megzavarja a szomszéd kutya ugatása, vagy amikor szeretetre éhesen dörgölőznek a lábunkhoz egy kis figyelemre vágyva.

Peter Breiner: Beatles go Baroque, Beatles Concerto grosso II. Vivaldi stílusában

A Beatles-t szeretjük. Vivaldit is szeretjük. Mi rossz sülhet ki abból, ha a kettőt összegyúrjuk? Breiner művében választ kapunk a kérdésre. Antonio Vivaldi ismert dallamait és a Beatles slágereit ötvözve, Scheer Uwe fantasztikus szólójával egyszerre két korszak zenéjébe kaphattunk betekintést. Mivel azonban nem sikerült dűlőre jutnunk azon dilemma kapcsán, hogy rizsporos paróka vagy gombafrizura legyen a hajviselet e darab során, az előző műsorszám jelmeze, a cicafülek helyére végül nem került semmi…

Louis Laporte – Intermede-Pizzicato

Minekután éneklésből és szolmizálásból jelesre vizsgázott, a ráadás műsorszámból sem maradhatott ki közönségünk. Míg a zenészeknek az ujjbegyeik kapták a főszerepet – pengetős darab lévén –, a hallgatóságnak a tenyereiket kellett bevetniük: tapsolás formájában. Vajon mi lehetett a szerző célja e darab megírásakor? A közönség bevonása a produkcióba, még több szórakozást biztosítva? Vagy a hallgatóság kezeinek bemelegítése, hogy jó hangos vastapsot adhassanak a műsorszám után? Akármelyik is volt az eredeti célkitűzés, koncertünkön mind a kettő sikeresen megvalósult!

A beszámolót készítette: Volcsányi Veronika és Tóth Flóra. Fényképek: Kőszegi Várszínház.

Komoly(talan) zenei koncert

Szeretettel és nagy adag jókedvvel várjuk komoly(talan) zenét kedvelő közönségünket 2023. április 1-jén 19 órakor a Jurisics-vár lovagtermébe egy könnyed hangulatú, vidám hangversenyre, melyben – ahogy a koncert címe is mutatja – különböző zenei korok és műfajok keveredése játssza a főszerepet. A szórakozás rutinos vonószene-hallgatók, a műfajjal éppen csak barátkozók, valamint kicsik és nagyok számára egyaránt garantált!

Kőszegi Vonósok - Komoly(talan) zenei koncert
Kőszegi Vonósok – Komoly(talan) zenei koncert

Közreműködnek:
• az Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola kórusa
• Kalmárné Asbóth Zsuzsanna – fagott, kakukk
• Ukszta Erika – zongora
• Lamp Tamás – dob
• Lamp Kornél – trombita
• Lamp Olivér – kereplő
• Mayer József – nagybőgő

Az ingyenes eseményen való részvételhez regisztráció nem szükséges, meleg öltözet azonban igen – és ez nem tréfa!

Öröm és büszkeség: Scheer Bernadett a Vas Megyei Prima Díj jelöltjei között

A Kőszegi Vonósok koncertmestere, zenekarunk szíve és motorja, egyesületünk elnöke, valamint sokunk egykori hegedűtanára Scheer Bernadett a magyar zeneművészet kategóriagyőzteseként a 2022-es Vas megyei Prima Díj jelöltjei között szerepel! Szívből gratulálunk! Méltatása a következőkben olvasható:

„Scheer Bernadett a kőszegi zenei élet egyik meghatározó szereplője. Zenész, zenepedagógus, zenei események szervezője és stílusformáló személyiség. Tanulmányait a Budaker Gusztáv Zeneiskola befejezése után a Szombathelyi Zeneművészeti Szakközépiskolában és a Pécsi Zeneművészeti Főiskolán folytatta, majd visszatért Kőszegre. A Savaria Szimfonikus Zenekar hegedűse volt, huszonkét évig tanított a Budaker Gusztáv Zeneiskolában, szeptembertől az Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanára. A Kőszegi Vonósok alapító tagja, 2007 óta vezetője, 2013-ban pedig a zenekar fennállását biztosító Kőszegi Vonósok Művészeti Egyesület megálmodója, és megalakítása óta is elnöke.”

Scheer Bernadett

„A zenekar utánpótlása szívügye, a zeneiskolában újra életre keltette a Tücsökzenekart, ahol a gyerekek az együtt zenélést a nyári szünetekben, zenei táborokban is gyakorolják. A zenei neveléssel nem marad a zeneiskola falai között, már az óvodásokat is a zene szeretetére és szépségére neveli a Dióhéj-koncertek és a zeneóvodás foglalkozások alkalmain. Bernadett páratlan és kiváló adottságokkal rendelkezik a kisgyermekek hegedűoktatása terén kitartó türelmének és következetességének köszönhetően. A legkisebbek számára is közel hozza a zenét a hangszer iránti szeretetével, és miközben az apróságok ámulva vagy éppenséggel lelkesen táncolva hallgatják a zenészt, a szórakozás mellett szinte észrevétlenül tanulnak is. A zenetanár munkáját Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Kulturális Tagozata díjjal ismerték el.”

(Forrás: Merklin Tímea, vaol.hu)

A közönségdíj elnyeréséhez online szavazással Önök is hozzásegíthetik: az alábbi linken a lap aljára görgetve, Scheer Bernadett képére kattintva 2022. november 2. éjfélig mindennap leadható egy szavazat!

https://www.vaol.hu/primadij2022?fbclid=IwAR3b52s2MlX5Eg3nsYJq15Xeil9I17qVLvNqChz86fIK5va07VTTNPxT410

Zenészszemmel az őszi hangversenyről

Hagyományos őszi hangversenyünket október 1-jén, a zene világnapján tartottuk, így méltóképpen tudtuk megünnepelni e neves napot. A felcsendült művek időutazásra vitték a megjelenteket:

  • Farkas Ferenc műve, bár ő maga nem abban a korban élt, a 16. századi zene világába varázsolt minket, különféle reneszánsz táncok dallamával.
  • Továbbvándoroltunk a barokk korba, melynek két leghíresebb zeneszerzőjének műveit szólaltattuk meg. Antonio Vivaldi – eredetileg lantra íródott, ám most mandolinon előadott – koncertjének fülbemászó dallama és a hangszer különleges hangzása nem mindennapi élményt nyújtott. A szólista, Farkas László remek játéka a közönségre is nagy hatással volt.
  • J. S. Bach versenyműve következett, melyben a három hegedűszólót Rajczi Lili Emma, Tóth Flóra és Volcsányi Veronika játszották. A következőkben hármuk gondolatait olvashatják az életre szóló élményről.

„Régi vágyunk teljesült azzal, hogy színpadra vihettük a hármasversenyt, hiszen Bach zenéjét nagyon szeretjük, ez a darab pedig különösen a szívünkhöz nőtt. A felkészülés során számtalan zenélésben gazdag, vidám órát töltöttünk négyesben koncertmesterünkkel, Scheer Bernadettel, aki szakmai hozzáértésével és energikus személyiségével a legjobbat hozta ki belőlünk. Ezen alkalmakon nem csak zenei tudásunkat fejlesztettük, de jobban meg is ismertük egymást, a zenekari próbákon is túlnyúló kötelék alakult ki köztünk – barátok lettünk. A rengeteg közös gyakorlás, beszélgetés, nevetés összekovácsolt minket, így a koncerten is teljes összhangban tudtuk továbbadni a közönségnek a zenében rejlő érzelmeket, a mű mondanivalóját, és amit számunkra jelent ez a muzsika.

Hálásak vagyunk zenésztársainknak is, akik teljes figyelemmel és összhangban játszottak velünk, és segítettek minket abban, hogy megvalósítsuk a mű kínálta lehetőségeket. Köszönjük!”

  • Ráadásként Weiner Leó Rókatánca csendült fel, mely régóta része a zenekar repertoárjának. A jól ismert mű előadása igazi, felszabadult örömzenélés volt, amely remekül reprezentálja, milyen boldogságforrást jelent a zenekari játék.

A képeket Kámán Zoltán készítette