Kőszegi Vonósok 2017-es évi értékelése

A KV a 2017-es évben is nagyon aktív szerep vállalt nem csak Kőszeg városának, hanem a környező települések és külföldi városok kultúrális életének színesítésében. Az alábbi dokumentum, melyet Scheer Bernadett, a Kőszegi Vonósok Művészeti Egyesület elnöke és a Kőszegi Vonósok koncertmestere állított össze, egy átfogó képet nyújt kedves támogatóinknak és közönségünknek.

Visszatekintés

A 2017. év nagyon mozgalmas volt a Kőszegi Vonósok számára. Mint az a mellékletben csatolt fellépések számából is látszik, nem tétlenkedtünk. Jelen voltunk mind a városi, mind a társszervezetek programjain közreműködőként, valamint az évi három önálló koncertünk műsora is bővelkedett meglepetésekben és különlegességekben. Tavaszi koncertünk alkalmával a somorjai (Szlovákia) Harmónia Classica zenekarral építettünk ki jó kapcsolatot, októberi utunk alkalmával náluk is sikeres közös koncertet adtunk. Szintén öröm volt számunkra, hogy polgármester úr és alpolgármester úr is szólistaként közreműködött a hangversenyen.

A Kodály év tiszteletére játszottunk Kodály művet is és a decemberi adventi hangversenyünkön az Árpád-házi iskola alsós énekkarával közösen előadtuk Wolf Péter Ave Mária c. darabját. Ezen indok és Telemann jubileumi éve vezérelt minket a nyári Iskolamester c. kantáta nagysikerű előadásának létrehozására, melyre augusztus végén Marton-Szálláson illetve a zene világnapja alkalmából október 1-én az Árpád-házi iskolában került sor Mizsei Zoltán és az iskola tanulóinak közreműködésével.

Egy NEA pályázat segítette idei táboraink (Tücsöktábor júliusban és KV tábor augusztus végén) létrejöttét, mindkettőt sikeres koncert zárta Marton-Szálláson. E pályázat segített eljutnunk Somorjára és Vasvárra, ahol a városi kórussal való régi jó kapcsolat, illetve a jubileumi koncertjükön való közreműködés adta a lehetőséget a közös zenélésre.

Idén is játszottunk a környező falvakban, voltunk Kőszegpatyon, Kőszegdoroszlón, Peresznyén, Cákon, és az országot elhagyva Kirchschlag in der Buckligen Welt közönségénél is nagy sikert arattunk.

Mivel 2017 a reformáció 500. jubileumi éve volt, az evangélikus kórussal és szólisták közreműködésével az ünnepi istentiszteleten előadtunk J.S.Bach 80.b kantátát(rekonstrukció: Scheer Uwe), mely óriási kihívás mellett legalább akkora élményt adott a zenekarnak, az énekkarnak és a híveknek egyaránt. https://youtu.be/mvlm0xWfAMU

Folytattuk tavaly elindított, kisgyerekeknek szóló “Dióhéj-koncertünket”, és együttműködve a Árpád-házi színjátszókörével, megszületett egy karácsonyi zenés darab Mert ember vagy címmel (szöveg: Tóth Krisztina Veronika nővér, zene: Scheer Uwe). A nagysikerű előadást rádiófelvétel is követte. Koncertjeink szólistáiként ugyanúgy jelen voltak helyi tehetségek (Scheer Noémi, Tóth Flóra, Volcsányi Veronika, Rajczi Lili) és nemzetközi hírű magyar és nem magyar szólisták (Mérei Tamás, Nagy Bálint, Michal Hudak, Luke Linton-France, Scheer Uwe). Nagy öröm számunkra, hogy ősztől két új fiatal taggal bővültünk és egy régi tagunk is visszatért hozzánk.

Büszkeséggel töltött el a zenekar hihetetlen akarása, kitartása és teljesítménye, hogy mi mindenre képes a közös munka és a kívánt cél eléréséért tett lépések érdekében. A sok év kitartása meghozta gyümölcsét mind zenei, mind közösségi szinten! Fantasztikus élményekkel lettünk mi is és közönségünk is gazdagabb, akiknek száma egyre nő. A velük való kapcsolatunk is sokat lépett előre. Óriási volt látni, mennyi embert mozgatott meg idén is a vonós zene illetve a Kőszegi Vonósok tagjai, a más (fiatalokkal és gyerekekkel, de ugyanúgy profi zenészekkel) fellépőkkel való közös munka és együttzenélés ebben a városban.

Köszönjük mindenkinek, aki céljaink elérésében támogat minket és a lehetőséget, a segítséget, hogy tovább folytassuk megkezdett utunkat! 

Vonósok szereplései 2017. évben
1. Január 3. Kiállításmegnyitó a várban (Petky Péter 70 éves)
2. Január 8. Újévi koncert Kőszegpatyon
3. Január 23. Magyar Kultúra napja (vár)
4. Február 3. KUKMA+KME kiállításmegnyitó Markt-Allhau
5. Április 1. Tavaszi koncert a somorjai Harmonia Classica zenekarral (vár)
6. Május 11. Botlatókő emlékezés
7. Június 5. Nyári koncert (vár)
8. Június 9. Hankiss konferencia (Zwinger)
9. Június 18. Tóth pincészet
10. Július 7. Kiskoncert a külső várudvaron (Natúrpark)
11. Július 9. Tücsökzenekari tábor zárókoncert M-Sz
12. Július 22.Kőszegdoroszló falunap
13. Augusztus 27. Bakancsos koncert Marton-Szállás
14. Szeptember 1. Kiállításmegnyitó (vár)
15. Szeptember 9. Közös matinékoncert a Tücskökkel Kirchschlagban
16. Szeptember 9. Kiállításmegnyitó (Írottkő hotel)
17. Szeptember 29. Kiállításmegnyitó (vár)
18. Október 1. Koncert a Zene világnapja alkalmából (Árpád-házi Telemann: Iskolamester)
19. Október 21. Közös koncert Somorján a Harmonica Classica zenekarral
20. Október 23. Közreműködés az okt.23-i városi ünnepen
21. Október 29. Közreműködés Bach kantátájával az evangélikus istentiszteleten a Reformáció 500 éves jubileuma alkalmából az evangélikus kórussal
22. November 25. Vasvár közreműködés a kórus jubileumi koncertjén
23. December 2. Dióhéjkoncert: “Karácsonyi induló” címmel interaktív minikoncert gyerekeknek 0-6 éves korig (vagy bárkinek)
24. December 9. Adventi koncert az Árpád-házi iskola alsós tanulóinak kórusa és Mérei Tamás közreműködésével
25. December 15. Közreműködés az Árpád-házi iskola karácsonyi darabjában (zenéjét szerezte Scheer Uwe)
26. December 16. Koncert Peresznyén a Tücsökzenekarral
27. December 17. Koncert a cáki Zenélő udvarban a Tücsökzenekarral